10 -16 octombrie

ULTIMII CINCI REGI AI LUI IUDA

​Textul de memorat: Judeca pricina săracului şi a celui lipsit şi era fericit. Nu înseamnă lucrul acesta a Mă cunoaşte ? zice Domnul (Ieremia 22,16)

Iosia, Ioahaz,Ioiachim, Ioiachin şi Zedechia sunt ultimii cinci regi sau Împăraţi ai lui Iuda.

​1.Iosia avea 8 ani când a ajuns împărat şi a domnit 31 ani la Ierusalim. De la 16 ani a inceput să caute pe Domnul, iar de la 20 de ani a făcut cea mai mare reformă religioasă în împărăţia sa. S-a deplasat personal în diferite locuri pentru a se asigura de exercitarea reformei sale.”A stârpit pe cei ce chemau Duhuri., pe cei ce spuneau viitorul, terafimii, idolii şi toate urâciunile”. A reparat Casa Domnului. Preotul Hilchia a găsit Cartea Legii lui Moise şi a reglementat slujbele preoţilor şi leviţilor. A sărbătorit Paştele,care nu mai fusese sărbătorit aşa de pe vremea lui Samuel. Pe vremea sa, împăratul Egiptului s-a ridicat împotriv Asiriei şi Iosia i-a ieşit înainte şi bătălia s-a dat la Meghido, unde a murit în luptă.

​2.La tronul lui Iuda urmează Ioahaz,fiul lui Iosia. El avea 23 de ani şi a domnit 3 luni laIerusalim. Deşi a avut exemplul tatălui său, el şi poporul n-au respectat reformele produse de Iosia, şi s-au întors la idolatria şi la toate manifestările care erau pentru Dumnezeu ”urâciuni”. Aşa se întâmplă când reforma religioasă nu porneşte dintr-o înţelegre conştientă, ci este dictată de superiori. Cei de jos nu fac ceea ce fac cei de sus. Împăratul Egiptului il detronează şi pune un bir greu asupra lui Iuda. Şi după acea Faraon îl duce în Egipt.

​3. Fratele acestuia, Eleachim urmează la tron. Faraon îi schimbă numrele în Ioiachim. Acesta are 25 ani când ajunge împărat şi domneşte 11 ani la Ierusalim. El a făcut toate „urâciunile” împăraţilor lui Iuda şi arde cartea lui Ieremia. În vremea lui s-a ridicat Nabucodonosor şi l-a dus rob la Babilon şi a dus şi unelte din Casa Domnului.

​4.Lui îi urmează la tron Ioiachin, fiul lui Ioiachim,acesta are 18 ani când a ajuns împărat şi a domnit 3 luni şi 10 zile. El a făcut ceea ce nu place lui Dumnezeu,dar a înţeles situaţia istorică şi s-a predat lui Nabucodonosor.

​5.La tronul lui Iuda urmează,unchiul său, Zedechia pe care îl mai cheamă Matania. Se urcă pe tron la vârsta de 21 ani şi a domnit 11 ani. El a făcut ce este rău înaintea Domnului. Tactica divină era să se supună şi să plătească un bir lui Nabucodonosor..Zedechia cere un sfat lui Ieremia dar nu-l ascultă. Ieremia îi cere să se predea ca Ioaiachin. Dar el refuză pentru că îi era teamă de cei ce fugiseră la haldei şi care îşi vor bate joc de el. Toţi împăraţii şi domnitorii din Iuda se bazau pe faptul că Dumnezeu nu avea să lase să ardă Casa Domnului şi să dărâme Templul din temelii. Deşi Ieremia le-a prorocit dezastrul.

Din existenţa acestor împăraţi învăţăm:

Dela primul, învăţăm să privim asupra veţii noastre şi să facem reformele necesare,dar acestea să porneacă din raţiunea noastră nu din alte motive cum ar fi decizia altor factori.

Din celelalte cazuri învăţăm să stăm lângă Dumnezeu şi să ascultăm de poveţele Cuvântului Său.

Studiul 3 – Ultimii cinci regi ai lui Iuda