15-21 august

MISIUNEA TRANSCULTURALĂ

 

            Textul de memorat: Iată Robul Meu, pe care L-am ales, Preaiubitul în care sufletul Meu îşi găseşte plăcerea.Voi pune Duhul  Meu peste El şi va vesti neamurilor judecata. (Mat. 12,18)

            Cultura reprezintă totalitatea mijloacelor materiale şi spirituale pe care un popor le foloseşte la un momet dat. Se cunosc mai multe culturi ale omenirii.

Din punct de vedere religios (în care se cuprind: modul de închinare, tradiţiile, ritualuile etc.) se cunosc cele câteva culturi mari: cultura păgână,cultura creştină, cultura iudaică, cultura arabă, cultura islamică etc. Transmiterea religiei nu este împiedicată de aceste culturi.

Civilizaţia reprezintă dezvoltarea materială a societăţii; (WC, calorifer ,transplant de organe, telefon etc) civilizaţia şi cultura se interpătrund.

Cultura şi civilizaţia nu se opun adevărului biblic al mântuirii, dimpotrivă culturile inferioare se dovedesc mai propice acceptării acestui adevăr. Acest lucru se observă prin faptul că lumea aşa zisă a treia este mai dispusă acceptării fenomenelor religioase şi evanghelizărilor decât lumea întâi. Probabil că trebuie evanghelizări speciale pentru lumea aşa zisă întâi.

Domnul Hristos arăta că El este Mântuitorul întregii lumi şi că nu a venit doar pentru cultura iudaică. El a făcut bine atât pentru soldatul din cultura romană,a făcut deasemenea bine posedatului de demoni din Gadara, femeii sirio-feniciene, femeii samaritence şi grecilor etc. Domnul Hristos călătorea în mod special prin regiuni străine de Israel pentru a da lecţii ucenicilor Săi.

Există bariere de limbă şi de obiceiuri care creează adevărate obstacole în calea vestirii Evangheliei. Acestea trebuie înlăturate prin învăţarea limbii şi a obiceiurilor respective. De aceea misionarii trebuie să se mute în acele lumi străine ca să învingă barierele de limbă şi de obiceiuri. Aşa s-a procedat pentru  vestirea mântuirii biblice întregii omeniri.

Domnul Hristos nu a ţinut cont de barierele culturale şi a făcut bine şi a vestit tuturor oamenilor, de toate culturile despre mântuire.

A precizat necesitatea pocăinţei din partea omului, El realizând pe Cruce iertarea păcatelor, prin jertfa Sa.Nu trebuie să aceptăm ideea  că El ne acordă iertarea, harul, fără nici o participare din partea noastră.

Noi trebuie să facem promisiunea în cadrul pocăinţei că nu vom  mai păcătui, altfel nu suntem iertaţi (îndreptăţirea prin credinţă) şi trebuie să respectăm această promisiune; aceasta fiind (îndreptăţăţirea prin fapte) ceea ce ne cere Dumnezeu în cadrul judecăţii.

De trecut peste toate barierele culturale şi de limbă este tot atât de greu misionarului cât şi celui ce face parte din cultura respectivă.

Studiul 8 – Misiunea transculturală